Westfriese Omringdijksait

Wie heeft de langste ?

Als een spiegeltje aan de wand kun je aan Google alles vragen wat je maar wilt, en anders wel aan Chat GTP tegenwoordig: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de langste door mensenhanden gemaakte dijk, welk land ?”

Google: “In Zuid-Korea is in 2020 de langste dijk ter wereld geopend. Het land heeft bijna twintig jaar aan de 33,9 km lange zeedijk gewerkt. Door de aanleg van de zeedijk, genaamd Saemangeum, moet er een stuk land vrijkomen waarop vooral industrieparken gebouwd kunnen worden. Het gebied dat vrijkomt heeft een oppervlakte van 400 km2, een gebied bijna twee keer zo groot als Amsterdam. De aanleg van deze zeedijk kostte ca. een miljard euro.”   

ChatGTP: “De langste door mensenhanden gemaakte dijk ter wereld is te vinden in Nederland. Het is de Afsluitdijk van 32,5 km lang.” Deze dijk, bekend als de Afsluitdijk, is een indrukwekkende waterkering die het IJsselmeer van de Waddenzee scheidt. Het is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse watermanagementsystemen en biedt bescherming tegen overstromingen. Als je meer wilt weten over de Afsluitdijk of andere dijken in Nederland, laat het me gerust weten!” 

…..Geen consensus dus. Gelukkig hebben wij het enig juiste antwoord:

DaikSait: “De langste door mensenhanden gemaakte dijk is de Westfriese Omringdijk. Door kleine dijken met elkaar te verbinden lukte het de Westfriezen al in de dertiende eeuw om deze meer dan 120 km lange ringdijk aan te leggen die hen beschermde tegen het oprukkende zeewater. Allen die binnen deze Omringdijk woonden toonden zich in de eeuwen daarna in staat om in een uniek samenwerkingsverband deze dijk te onderhouden, te verbeteren en waar nodig te herstellen. De Westfriese Omringdijk is tegenwoordig 126 km lang en heeft helaas het karakter van een worst gekregen, nadat in de jaren 30 van de vorige eeuw een coupure is ontstaan door het graven van een kanaal bij Schagen.” 

Bij het beantwoorden van een vraag als bovenstaande  is het overigens wel van belang om te definiëren wat we onder een dijk verstaan. Wij volgen graag de definitie die is gebruikt in het dijken-onderzoek van LOLA landscape architects (bron:  Pleijster, E.J. en Veeken, C. van der (2014) Dijken van Nederland. LOLA landscape architects,  naiOiO uitgevers, Rotterdam) :

“Een dijk is een opgeworpen, van oorsprong waterkerend grondlichaam met bijbehorende bouw- en kunstwerken. Onder deze definitie vallen alle dijken met en zonder waterkerende functie.”

Met dank aan Kees Koppes

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.