Westfriese Omringdijksait

Omringdijk UNESCO werelderfgoed ?

Op 16 oktober j.l. verraste het NHD ons met dit artikel. Het was belangrijk genoeg om in alle aparte edities die in Westfriesland worden verspreid te verschijnen. 

De Westfriese Omringdijk is al meer dan 20 jaar onze inspiratiebron dus wij staan vierkant achter elke poging om dit monument van menselijke vindingrijkheid op de lijst van UNESCO werelderfgoed te krijgen. Een plaatsing op de UNESCO-lijst is een opwaardering van de status als provinciaal monument en kan een aanzienlijke positieve impact hebben op zowel het object zelf (internationale erkenning, toerisme, nog meer bescherming en behoud) als de Westfriese gemeenschap die het ‘omarmt’, met zijn typische cultuur en geschiedenis. De status kan bijdragen aan een grotere bewustwording van de culturele en natuurlijke waarde van de Omringdijk, wat op zijn beurt kan leiden tot educatieve initiatieven en een grotere betrokkenheid van de hele westfriese gemeenschap. 

Die gemeenschap blijkt nogal eens verdeeld. Regelmatig stuiten we op mensen en instanties die niet beter weten of Westfriesland loopt van Enkhuizen tot aan de Langereis . Maar dat is ergens in het midden! Het is een hardnekkig misverstand dat door verschillende zaken in stand wordt gehouden. Dat het “Dagblad voor Westfriesland” niet in de Westfriese plaatsen Schagen, Waarland, Warmenhuizen of Alkmaar verschijnt is wat dat betreft veelzeggend. 

Vanuit het krantenartikel krijgen we de indruk dat de heer van Lissum als de kersverse bestuurder van Stichting Stadsherstel Enkhuizen hier ook (nog) niet voldoende van op de hoogte is. Wil hij zichzelf hier op de kaart zetten en de Westfriese Omringdijk aan de kar van zijn regio binden ? Westfriesland is veel meer dan de driehoek Medemblik-Enkhuizen-Hoorn. De erfgoedwaarde van de Westfries Omringdijk stijgt bovendien ver uit boven dat van de steden die aan zijn voet liggen. Het is een belangrijk symbool van de strijd tegen het water in Nederland; een bewijs van veerkracht en vindingrijkheid van alle Westfriezen die dit in een unieke samenwerking tot stand hebben gebracht. Het systematisch onderhouden en versterken van de dijk door de eeuwen heen getuigt van de voortdurende toewijding aan waterbeheer en duurzaamheid van alle bewoners. Dit kan tot op de dag van vandaag een inspiratiebron zijn voor toekomstige generaties in de strijd tegen water en klimaatverandering. We mogen ook niet vergeten dat dat deze dijk nog steeds het water keert dat elders in de wereld zoveel ellende brengt. Al lijkt dat voor ons inmiddels zo vanzelfsprekend. 

Natuurlijk heeft de Omringdijk een belangrijke culturele en historische betekenis en spelen dorpen en steden daarbij een rol. Er is een rijkdom aan traditie, historische geografie, bouwkunde en archeologische vondsten; dat alles draagt bij aan de unieke identiteit van de regio. 

Plaatsing op de UNESCO erfgoedlijst zou ook het herstel van de verbinding van de dijk bij Schagen kunnen bespoedigen. In de vorige eeuw is de dijk doorgraven door het kanaal Kolhorn-de Stolpen, wat het toenemend aantal dijkrecreanten dwingt tot een vervelende omweg. In 2009 hebben door ons genomen initiatieven wel plannen, maar nog geen uitwerking daarvan opgeleverd.

Kortom, wij ondersteunen het initiatief van harte, maar hopen dat de aanbeveling wordt gedaan vanuit een breder standpunt. Dat verdient de dijk; dat verdient Westfriesland.

4 gedachtes aan “Omringdijk UNESCO werelderfgoed ?

    1. Sjaak Bos Auteur van bericht

      Dank je Poldermedeltje. 200 woorden uit dit betoog zijn namens de Westfriese Deurloupers als een ingezonden stuk naar het NHD gegaan.

        1. Saitbeheerder

          Ik heb effies bai de sikkeretaris informeert, maar ze hewwe Bai het NHD tot op heden nog niks gien sjoegge geven Poldermedel. Helaas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.