In deze kronieken Westfriese wederwaardigheden uit het bestaan van de Westfriese Deurloupers (sinds 2000), en een keuze uit de kronieken van het Westfries Genootschap uit de jaarboeken vanaf 2021. Vanwege het actuele karakter van deze pagina zal hij soms worden bijgewerkt.
2021 tweede coronajaar
In verband met de voortdurende coronapandemie verliep de jaarwisseling met minder vuurwerk vanwege een verbod. Op sommige plaatsen moesten bushokjes en ander straatmeubilair het bij wijze van protest ontgelden. Verschillende Westfriese kermissen werden dit jaar afgelast en voor verschillende horecagelegenheden gaven de coronamaatregelen de nekslag. Ook de 122e paasveetentoonstelling in Schagen ging niet door. Er was wel een feest, maar er waren geen dikbillen.
6 mei – In Andijk dreigde na 125 jaar het laatste café te verdwijnen. Café het Ankertje aan, de voet van de Westfriese Omringdijk, werd echter op initiatief van een groep dorpsgenoten gered. Met de oprichting van de Stichting ’t Anker kan de horecagelegenheid een doorstart maken. Ze dede “met mekaar effies de mouwen opstropen.”
25 juni – Opperdoes- Het ooit in de Zuiderzee verdwenen Almersdorp wordt herdacht met een monumentje. Na veel gesteggel is op een nieuwe rotonde, boven de fundamenten van de kerk van Almersdorp, het silhouet van een kerkje geplaatst. Het is vervaardigd door de Hoornse beeldend kunstenaar Thea van Lier.
8 december – Een stolpboerderij aan de Oosterboekelweg in de Weere heeft een vierkant uit 1560 en mag zich de oudste stolp- tot dusver- van Noord-Holland noemen. Eerder ging de titel respectievelijk naar een boerderij in Oosterblokker en in Twisk. Vermoedelijk zijn de eerste stolpen rond 1550 gebouwd.
17 december – In Bovenkarspel is meelmolen Ceres (1848) weer zo goed als gerestaureerd na de fatale nieuwjaarsbrand van 1 januari 2020. Vandaag probeerde men voor het eerst weer proef te draaien maar er was te weinig wind.
2022 derde coronajaar
1 januari – De Roode Leeuw, eerder logement en kaatsbaan en later restaurant op de Westfriese dijk in Kolhorn, is gesloten. Arie Kooy (55), sinds 1991 eigenaar, heeft zijn zaak om gezondheidsredenen gesloten en te koop gezet. De Roode Leeuw was bekend om zijn gehaktballen, die op onnavolgbare wijze werden uitgevent bij Grôte Daikboekels.
6 april – In verband met de voortdurende coronapandemie werd de 122e paasveetentoonstelling in Schagen afgelast. Er was wel een feest maar er waren geen dikbillen.
24 september – De Munnikenweg tussen Alkmaar en Oudorp viert 750 jarig bestaan. De monumentale keienstrook speelde een rol bij de schermutselingen tussen Hollanders en Westfriezen in de 13e eeuw. In 1272 is de weg voor het eerst in historische bronnen genoemd. Om het jubileum kracht bij te zetten is er door de burgemeester van Alkmaar Anja Schouten en Floris V zelf een symbolisch vredesverdrag getekend.
2023
1 januari – Vanaf het Schellinkhouterstrand springen 200 deelnemers voor een nieuwjaarsduik te water. Het moet een jaarlijkse traditie worden.
19 mei – In aanwezigheid van omwonenden en diverse betrokken organisaties werd jongstleden mei de 13e-eeuws gereconstrueerde burchtruïne Nuwendoorn door gedeputeerde Ilse Zaal plechtig overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en Stichting Monumentenbezit. Deze laatstgenoemde stichting draagt nu zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek tussen Krabbendam en Eenigenburg deze zomer weer open voor het publiek.
De NMo beheert nu al 31 rijksmonumenten. De provincie wil de kennis en kunde van de monumentenorganisatie benutten voor het behoud en de toegankelijkheid van het rijksmonument en verleende daarvoor ook een eenmalige instandhoudingsvergoeding voor toekomstig beheer en onderhoud van € 2.100.000. De rente die deze ‘bruidsschat’ oplevert zal worden gebruikt om instandhoudingskosten en kosten voor publieksvoorzieningen te financieren.
1 juli – Er is 8- tot 900.000 m3 zand voor de Westerdijk bij Hoorn neergelegd om in de nabijheid van schouwburg het Park een stadsstrand te realiseren. Vandaag was de officiële opening.
28 december – Een publieksactie in het kader van de verjaardag van het WFG heeft ertoe geleid dat vandaag tussen 10 en 11 uur de band Oôs Joôs op de nationale radio in de top 2000 te horen is met het nummer Bloemkôle. Ze komen binnen op nummer 805.
30 december – Het heeft zo lang geregend in de laatste drie maanden van 2023 dat het Markermeer vol zit. Zandzakken voor de coupure in de dijk bij Bovenkarspel (tunnel bij de Kolk) en op het Visserseiland in Hoorn moeten wateroverlast voor bewoners voorkomen.
2024
Het Westfries Genootschap viert dit jaar haar honderdjarig bestaan.
24 april – Westfries conferencier Piet Zee overleden op 85 jarige leeftijd. Via de opnames op Westfriesland Plat en YouTube blijft hij en het Westfries dialect bij ons voortleven.
5 mei – Aris Bouwens, bekend van zijn museumwinkeltjes in Noord-Scharwoude en het mini “Theater op Skoôt” in Broek op Langedijk, is op 79 jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Aris hield zelf graag Westfriese voordrachten, maar gaf anderen ook een podium. Landelijk bekende en zelfs internationale artiesten wisten de gang naar het theatertje te maken. Door corona en gezondheidsproblemen zagen Aris en zijn vrouw Corrie zich genoodzaakt om het theatertje al in 2020 te sluiten.
17 oktober – Op initiatief van de Stichting Stadsherstel Enkhuizen wordt donderdag aan de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap de wens voorgelegd om de Westfriese Omringdijk, in combinatie met onderdelen van de historische havensteden Enkhuizen, Hoorn en Medemblik, op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed te zetten.
2025 i.p.