Westfriese Omringdijksait

Kronieken 2011-2015

In deze kronieken Westfriese wederwaardigheden uit het bestaan van de Westfriese           Deurloupers (sinds 2000), en een keuze uit de kronieken van het Westfries Genootschap uit de jaarboeken vanaf 2011:

2011

1 juli Het werd tijd voor een landelijke editie van de Grôte Daikboekel. De directie van de kleine Grôte DaikBoekel bracht met het projectbureau WFO enkele belangrijke partijen samen om dit te organiseren en sport en cultuur samen te brengen: le Champion is uitvoerder en de Volkskrant sponsor van deze eerste editie. Het nieuwe fietsevenement met meerdere startplaatsen en afstanden, waarbij de langste afstand over de gehele Omringdijk loopt (+126 km.), trekt meer dan 1000 deelnemers.

6 juli – Met het neerleggen van een loopbrug opent cultuurgedeputeerde Elvira Sweet het gerevitaliseerde kasteelterrein Huis te Nuwendoorn. Een investering van de provincie en twee jaar werk hebben de herinnering aan de dwangburcht van Floris V beter zichtbaar en toegankelijk gemaakt. De muren en borstweringen zijn ruwweg opgemetseld en er is een stalen donjon gebouwd die bezoekers als uitkijktoren kunnen gebruiken. De donjon van architect Paul van Vliet is 28 meter hoog en geeft zicht op de plattegrond van de burcht en het omliggende land met de Westfriese Omringdijk.

10 september – In Veenhuizen heeft het 17e eeuwse en ‘enige humanistische’ praalgraf van Nederland, dat van Reinout van Brederode (1565-1633), een nieuw onderkomen gekregen.

16 september – Staatssecretaris Henk Bleker onthult een informatiepaneel bij Medemblik, waarmee een 51 ha.groot laguneachtig wandel- en strandgebied vóór de Westfriese Omringdijk in gebruik wordt genomen. Het is een onderdeel van het Vooroeverproject dat van Medemblik naar Andijk loopt en inmiddels bijna 200 ha. omvat.

2012

8 juni – Een nieuwe vlotbrug verbindt de Westfriese Omringdijk met het buitengebied in het Westen. De nieuwe Rekervlotbrug in Koedijk is een belangrijke schakel in de toeristische fietsroute tussen Koedijk/Geestmerambacht en Bergen/de kuststreek.

18 juniAls opvolging van de prijsvraag de Verbinding vandaag een promotiedag bij het Gat van Schagen. Vanaf Kolhorn is er een Deurlouperwandeling (“Kom over de brug”), met een ludieke oversteek bij het Gat van Schagen en een feestelijke ontmoeting vervolgens met andere sportieve dijkrecreanten. Deelnemers ontvangen na afloop een herinneringsmedaille.

15 juni – De Koopmanspolder, een buitendijks gebiedje tussen Wervershoof en Andijk, wordt teruggegeven aan het water van het IJsselmeer. Naar een ontwerp van beeldend kunstenaar Ben Kaaiman wordt het poldertje ingericht voor een proef met toekomstgericht waterbeheer. Door een innovatieve buisvijzel, aangedreven door een windmolentje, moet vis straks veilig in- en uit kunnen zwemmen. De unieke inlaat wordt in september 2012 opgeleverd. De rest van het werk moet in februari 2013 af zijn en moet de natuur de rest doen.

22 juni – Op het buitendijkse Oostereiland in Hoorn is het voormalige gevangeniscomplex de Krententuin gerestaureerd en omgetoverd tot cultureel centrum. De openingshandeling werd verricht door mr. Pieter Van Vollenhove.

29 juli – Vandaag is het 125 jaar geleden dat de eerste groenteveiling-bij-afslag in Broek op Langedijk in de open lucht werd georganiseerd. Het is nu 100 jaar geleden dat er een veilinggebouw, de Broekerveiling,  voor werd geopend.

22 september – Honderd jaar geleden, in 1812, verklaarde Napoleon Bonaparte de buurtschap Andijk tot zelfstandige gemeente. Ter herinnering aan dit feit is er voor de Buurtjeskerk, onderaan de Westfriese Omringdijk, een beeld onthuld van Tjeerd Klouwers. Het is een bronzen pieper, geïnspireerd op de Andijker Muis, een oud aardappelras.

2 decemberDaikSait 2.0 in de lucht. De Westfriese OmringdaikSait, sinds 2000 hét digitale bezoekerscentrum voor de Westfriese Omringdijk, is met dank aan enkele anonieme begunstigers, helemaal in het nieuw gestoken.

2013

27 maart – Tijdens een bijeenkomst in het Poldermuseum in Heerhugowaard droeg het projectbureau Westfriese Omringdijk na een jaar of vier heel actief te zijn geweest het dijkstokje over aan De Cultuurcompagnie Noord-Holland. Een nieuw samenwerkingsverband tussen elf westfriese gemeenten en de Rabobank wil “het merk Westfriese Omringdijk” verder vormgeven om de regio te versterken. Er waren voornamelijk bestuurders, museumdirecteuren en ondernemers aanwezig om elkaar te inspireren. Het ging over samenwerken, over interessante arrangementen en nieuwe Westfriese producten als Wagyuvlees, Schapenijs en witte wijn. Een nieuwe golfbaan in Winkel presenteerde zich met een Westfriese Omringdijkhole. Schagens wethouder Jan Bouwes bracht hier helaas het nieuws dat de Westfriese Brug, die het Gat van Schagen moest overbruggen, wegens het ontbreken van financiën definitief van de baan is.

1 juni – In de luwte van de Westfriese Omringdijk is in Winkel een golfbaan geopend waar 10 jaar aan is gewerkt. In het ontwerp van “golf en countryclub Regthuijs” zijn de krommingen in de Omringdijk een uniek onderdeel.

21 juni – Tussen Opperdoes en de Westfriese Omringdijk is 10 hectare natuur- en waterbeheergebied in gebruik genomen: De Skoôt. De Skoôt vormt een stapsteen in de Natuur Netwerk Nederland (vroeger Ecologische Hoofdstructuur) tussen het Zwanenwater bij Callantsoog en het IJsselmeer bij Medemblik. Het zorgt ervoor dat dieren en planten zich makkelijker kunnen verplaatsen via het lint van kleine en grotere natuurgebieden.

28 juni – Het stoomgemaal de 4 Noorder Koggen bij Medemblik (1869), rijksmonument en onderdeel van de Westfriese Omringdijk, is gerestaureerd en uitgebreid met een bezoekerscentrum.

13 juli – Oosterleek is in rep en roer nadat Rijkswaterstaat ’t Vuurtje heeft overschilderd. Om onduidelijke redenen ging de kleur van groen naar wit, maar daarbij zijn tevens de dichtregels verdwenen, die in 2002 in het kader van het project Land in dicht op de ronde groene ketel waren opgebracht: een citaat uit een brief van Emily Dickinson: “We wouldn’t mind the sun, dear, if it didn’t set -“. Aan de andere zijde van de toren was de vertaling van Louise van Santen in witte letters aangegeven: “De zon zou ons niet kunnen schelen, lief, als zij niet onderging -“. Na protest van enkele Oterleekers zal de tekstregel opnieuw worden aangebracht.

17 augustus – Op het Noord-Hollands Kanaal, langs de Koedijker Kanaaldijk, wordt voor de 50e maal de jaarlijkse gondelvaart georganiseerd. Begonnen als een simpel schouwspel van menselijke tableaus op platte schuiten is de gondelvaart inmiddels uitgegroeid tot een evenement wat duizenden toeschouwers trekt.

10 september – Op initiatief van de provincie wordt de identiteit van de Westfriese Omringdijk versterkt met 300 naambordjes, infopanelen, routekaartjes, en 25 zitbankjes met poëtische teksten in één uniforme typografie die speciaal voor dit doel is ontworpen door grafisch ontwerper René Knip.

8 oktober – Opperdoes – Bij de bouw van een rotonde op de kruising Westfriese Omringdijk – Almersdorperweg zijn restanten gevonden van Almersdorp, dat bij een stormvloed in 1334 in de Zuiderzee is verdwenen.

8 november – In het Westfries museum in Hoorn wordt onder grote belangstelling een reconstructie gepresenteerd van “Cees van de Mienakker”. Skelet en schedel van deze steentijdman (2500 v.Chr.)  werden in 1990 in uitstekende staat opgegraven in de buurt van Hoogwoud. 

2014

3 april – De Koopmanspolder begint gestalte te krijgen. Gedurende drie maanden kunnen bezoekers de spiraalvormige land-art van Ben Raaijman bezoeken. Via een schelpenpad kunnen ze naar het midden lopen.

17 april – Alkmaar heeft zeven Westfriese Omringdijk bankjes (met poëtische teksten van Willem Messchaert) geplaatst om het hier en daar moeilijk te herkennen tracé te accentueren. Met de cultuurwethouder, de cultuurgedeputeerde, schoolkinderen en ballonnen werden de bankjes ingewijd.

27 september – Waterschapper P.Groen (HHNK) mag zich de winnaar noemen van de tiende en laatste kleine DaikBoekel. Wegens persoonlijke omstandigheden heeft de Boekeldirectie zich opgeheven. De grote Grôte DaikBoekel blijft gewoon bestaan en trekt in juli jaarlijks duizenden deelnemers.

27 november – De historische pelgrimsroute van Schagen naar de Keins (“dwarsdeur”) is opnieuw toegankelijk gemaakt.

2015

1 januari – Met een gemeentelijke herindeling, waarbij Schermer en Graft-deRijp aan Alkmaar zijn toegevoegd, is er ook een stukje Westfriesland aan de stad toegevallen: Oterleek.

Ten westen van Alkmaar vieren de bewoners van Berger- en Egmondermeer (BEM) dit jaar dat hun polders 450 jaar eerder zijn drooggelegd. Deze drooglegging ontleend zijn bekendheid aan het feit dat zij model heeft gestaan voor de eerste grotere droogmakerij van Noord-Holland, een schakel tussen de Achtermeer (1534) en de Beemster (1612). De geschiedenis van het terugwinnen van land op water is hier al rond 1100 begonnen, als monniken van Egmond dijkjes aanleggen.

6 september – Journalist en schrijver Bert Wagendorp treed  in het kerkje van Eenigenburg op met de muzikale commissie van de Deurloupers. Teksten van Bert over Westfriesland en de Omringdijk worden afgewisseld met liedjes van de Deurloupers. 

Bert Wagendorp heeft zich eerder als een waar ambassadeur van de Westfriese Omringdijk getoond. Zo was hij actief betrokken bij de promotie van de Westfrieslandbrug en de oprichting van een landelijke ronde van de Westfriese Omringdijk (naamgever). Hij bewierookte de dijk o.a. in “Mijn Rondje” (Cramer P. en Hodselmans L. (2013). Nijgh en van Ditmar, Amsterdam) en in de Encyclopedie der Nederlanden (Rek, de W. , Wagendorp B. en Laanen van I. (2011). Uitgeverij Atlas, Amsterdam). Aan zijn bestseller Ventoux (2013) liet hij de matchboox “Digue Ventoux” vooraf gaan. (Uitgeverij Lucha Libre, Amsterdam, 2009)

15 oktober – De faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden onthult de vondst van een 3000 jaar oude schat bij Hoogkarspel. Een verzameling bling-bling uit de Bronstijd werd bij wegwerkzaamheden gevonden: mantelspelden, armbanden en andere sieraden. De schat lijkt ooit doelbewust in de drassige oever van een sloot te zijn verborgen.