In deze kronieken Westfriese wederwaardigheden uit het bestaan van de Westfriese Deurloupers (sinds 2000), en een keuze uit de kronieken van het Westfries Genootschap uit de jaarboeken vanaf 2006:
2006
Op zoek naar kunstzinnige invalshoeken werd vanuit de Deurloupers dit jaar geëxperimenteerd met dijkpoëzie. Hieruit werd de DAIKU geboren: een westfriese afgeleide van de Japanse haiku. Bij Rustenburg werd een serie haiku’s toegepast op de achterkant van kabelborden. Bij de Lage Hoek aan de Berkmeer werd een hek voorzien van de profetische woorden van de middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant.
28 januari – Aan de Berkmeerdijk werd de dood herdacht van Willem II in 1256, 750 jaar geleden. Onder belangstelling van bewoners van de Berkmeer werden door een gedeputeerde en drie betrokken burgemeesters op stijlvolle wijze kransen gelegd in de Lage Hoek. N. Zander van het Westfries Genootschap was er spreekstalmeesteres.
1 februari – Enkhuizen viert dit jaar dat het 650 jaar geleden stadsrechten heeft verworven. Met de onthulling van een logo wordt het jubileumjaar ingeluid.
20 mei – In aanwezigheid van een uit Amerika overgekomen familie Eenigenburg is in het dorp met die naam een plaquette onthuld aan het gerenoveerde en tot infocentrum ingerichte huisje van wijlen Klaas van Schooneveld aan de Kerkweg. De Amerikaanse Eenigenburgen hebben financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het kleine museum. Eerder, in 2002, was al een beeldje van Schooneveld onthuld.
Museum Eenigenburg vertelt o.a. het verhaal van de familie Eenigenburg, een familie die haar geluk in het Verre Westen ging beproeven. Gerrit en Jannetje Eenigenburg waren zogenoemde separatisten. Zij hingen een andere interpretatie van de Bijbel aan en werden daarmee verketterd. In 1849 besloten ze om met hun vier kinderen naar Amerika te emigreren.
21 mei – De Deurloupers wandelen van Hoorn naar de Berkmeer, waar in besloten kring met een metershoge opblaaspop de dood van Willem II wordt herdacht op de vermeende plek waar hij door het ijs zou zijn gezakt.
2007
14 januari – Een herinneringsmonument is in Kolhorn onthuld ter nagedachtenis aan een door Duitsers neergeschoten Lancaster in 1944. Het 4 motterig RAF toestel was in een luchtgevecht verzeild geraakt met een nachtjager van de Luftwaffe. Alle 7 bemanningsleden kwamen om.
6 februari – In de oostelijke toren van het Slot Schagen wordt een 250 kg. wegende plaat van veiligheidsglas neergelegd op de grafzerk van Willem van Beijeren, de eerste Heer van Schagen (1427-1465) De zerk bleef over na een brand die in 1895 de kerk op de Markt verwoestte. In de vaak woeste Zijpe zorgde deze Willem er in 1462 voor dat een hoekig slikgebied ten westen van Schagen, Burghorn, weer binnen Westfriesland kwam te liggen door de aanleg van een nieuw dijkdeel in de Westfriese Omringdijk.
5 maart – In café De Post in Midwoud viert Westfriesland Radio het tien jarig bestaan van het radioprogramma Pratendervort. De Westfriese Deurloupers maken er hun opwachting naast diverse lokale artiesten.
17 maart – 650 jaar geleden verleende graaf Willem V stadsrechten aan Hoorn. Dat wordt dit jaar gevierd.
24 maart – In Schagen wordt aan de vooravond van de Paasveetentoonstelling een bronzen dikbilstier onthuld van de hand van beeldhouwer Siem Wardenaar. Deze ‘stier van Schagen’ is een geschenk van de Schager bevolking aan het Paasveebestuur.
24 maart – Aan de Westfriese dijk bij Schoorldam gaat de stolpboerderij in vlammen op die in juni/juli 1905 door de toen 25 jarige Pablo Picasso in de achtergrond werd geschilderd van zijn schilderij ‘Les Trois Hollandaises’.
26 maart – In Venhuizen sluit het museum voor realistische kunst Møhlman. Het verhuist naar een ander deel van het land.
12 april – De dames van Katholieke Vrouwen Vereniging De Weere schrijven Daiku’s o.l.v. Deurlouper Sjaak Bos.
1 juni – Grote reorganisatiewerkzaamheden bij de Omringdijk ter hoogte van de Kraspolder in Oudorp. Tunnels en geluidsschermen zullen daar binnenkort rustig en veilig fietsverkeer langs de dijk mogelijk maken.
12 juni – Een eenvoudig herinneringsmonument is bij de vluchthaven van Wijdenes onthuld ter nagedachtenis aan een hier neergestorte Lancaster in 1944. Vijf van de zes Poolse bemanningsleden vonden daarbij de dood.
27 juni – Ridders van het Front voor Verheerlijking en Herdenking van het Verscheiden van Roomskoning Willem II (FVHVRW2) eisen de verantwoordelijkheid op voor het aanbrengen van een tekst op een hek langs de Berkmeerdijk. Het hek markeert met een picknickbank en een vuilnisbak de plaats waar ten overstaan van o.a. hoogwaardigheidsbekleders en journaille de 750 jarige herdenking van de dood van Willem II vorig jaar is herdacht. De tekst is van de middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant en luidt: “Ic laete een kint na mi te waren, dat sal wreken mine smerte.”
28 juni – Het ‘maantjesland’, circa 25 ha. groot gelegen in de direct aan de Westfriese Omringdijk grenzende Braakpolder bij Aartswoud, is door gedeputeerde staten aangewezen als provinciaal monument. Recent veldonderzoek heeft uitgewezen dat het terrein een nederzetting uit het Late Steentijdperk (2500 v.Chr.) bevat.
3 juli – Er wordt een begin gemaakt met de verzwaring van de Zuiderdijk bij Enkhuizen. De toplaag van het binnentalud wordt vervangen door klei uit Kampen. Dat heeft een betere samenstelling. De verwachting is dat de werkzaamheden drie jaar gaan duren en 45 miljoen euro gaan kosten.
1 september – Er is een Westfriese versie van het Triviantspel gemaakt door Tom en Gerda Wester-Koomen uit Obdam. Ze hebben er twee jaar aan gewerkt en het verschijnt in de loop van deze maand.
7 oktober – Tijdens een (illegaal) inspectiebezoek van de Westfriese Deurloupers (Ridders van het Front voor Verheerlijking en Herdenking van het Verscheiden van Roomskoning Willem II (FVHVRW2) ) op het kale Nuwendoornterrein bij Eenigenburg wordt de metershoge pop nog maar eens opgeblazen. Zo kreeg Floris V weer even de geest:
Waar de bodem brandt Van opgekropt verleden Krijgt men nu de geest
29 november – Polder Mijzen, tussen de grote polders Schermer en Beemster gelegen aan de Westfriese Omringdijk, wordt door de provincie uitgeroepen tot het 9e Noord-Hollands aardkundig monument. Deze polder is gevrijwaard gebleven van verkavelingshandelingen. De kronkelige sloten van het originele afwateringssysteem zijn nog aanwezig.
9 december – Journalist Jan Blokker en zijn zonen oriënteren zich op de Westfriese Omringdijk, als opmaat naar een TELEAC documentaire over 12 politieke moorden uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn zien daarin een rol voor de Westfriese Deurloupers.
2008
Het was de Deurloupers niet ontgaan: in 2008 was de Westfriese Omringdijk jarig, want 25 jaar provinciaal monument. Het momentum was daar om de Dijk der dijken te promoten. Het Hoogheemraadschap sponsorde het lespakket “Cadeautje voor de dijk” met een speciale uitgave van een dijkkrant voor 58 westfriese basisscholen en het Noord-Hollands Dagblad organiseerde in de zomer met vele deelnemers een indrukwekkende “Lange mars” over de Omringdijk. Radio en televisie wisten dit jaar de Deurloupers te vinden.
29 januari – Op deze dag blazen de Deurloupers nog éénmaal hun Willem II-pop op in de Lage Hoek bij de Berkmeer t.b.v. opnamen voor een documentaire TELEAC serie. Ze schrijven daarmee hun eigen geschiedenis: “…Op de plaats waar ze zeggen dat het allemaal gebeurd is, blaast de West-Friese wandelvereniging De Deurloupers jaarlijks met een generator en een luchtpomp een gigantische opblaaspop op.De rubberpop stelt Willem II voor….” (Bron: Blokker, Blokker en Blokker, Nederland in twaalf moorden, Amsterdam 2008, Pag. 48)
1 februari – Voor de krokusvakantie hebben 58 basisscholen die vlakbij de Westfriese Omringdijk staan een lespakketje gekregen “Cadeautje voor de dijk.”Het pakketje bestaat uit vier lessen waarin het Noord-Hollands landschap en de Westfriese Omringdijk centraal staan. Ze zijn in samenwerking met de iPabo Alkmaar ontwikkeld en door HHNK financieel mogelijk gemaakt. Kinderen van de bovenbouw worden uitgedaagd om te dichten, te kalligraferen en/of te schilderen en zo gezamenlijk een cadeautje voor de dijk te maken. Dijkgraaf Monique De Vries en Deurlouper Sjaak Bos zullen uit alle inzendingen de meest originele uitkiezen. Die klas gaat op kosten van het hoogheemraadschap naar het Zuiderzeemuseum.
17 maart – Nadat eerder de gemeenteraden van Wieringen en Wieringermeer ermee hadden ingestemd lijken nu ook Provinciale Staten definitief in te stemmen met een plan om Wieringen met de aanleg van een 9 km. lang randmeer zijn eilandstatus terug geven.
19 maart – Boekpresentatie “De levende dijk” in herberg “t IJsselmeer” in Oosterleek. Willem Vriend uit Oosterblokker bewandelde de jarige dijk en schreef daarna deze ode, om lezers te inspireren hetzelfde te doen. Onder de sprekers o.a een bevlogen Deurlouper om de Dijk te bewieroken. Het eerste exemplaar was voor eetgoeroe Sonja Bakker.
10 juni – Een bovenbouwklas van b.s. de Vrijburg in Uitgeest heeft de Daikuwedstrijd gewonnen en krijgen vandaag een schoolreisje naar het Zuiderzeemuseum aangeboden door HHNK. In het hoofdkantoor in Edam zullen producten die de kinderen hebben gemaakt worden tentoongesteld.
10 juli – In het gespreksprogramma ‘Soeterbeeck’ (RKK) onthult schrijver Joost Zwagerman op locatie zijn liefde voor een zeker bankje op de Westfriese Omringdijk. De presentatie is in handen van Wilfred Kemp. Joost Zwagerman zal het Boekenweekgeschenk voor 2010 gaan schrijven.
12 juli – Op het erf van Kees en Jeanette Nieuwboer in Aartswoud zijn de eerste 5 Rest Inns in gebruik genomen. Het moet de eerste zijn van in totaal 10 locaties bij de Westfriese Omringdijk, waar ‘dijkrecreanten’ een slaapgelegenheid kunnen vinden.
21 juli – Twee journalisten van het NHD starten een uniek lezersevenement. Ze wandelen 12 dagen met lezers over de jarige Westfriese Omringdijk. Onderweg vertellen mensen iets over de geschiedenis of er wordt spontaan muziek gemaakt. Twee weken lang worden de regiopagina’s van alle NHD edities gedomineerd door het groene dijklogo. Dagelijks zijn er gemiddeld 200 deelnemers die een mooi gevoel van saamhorigheid konden ervaren. Op de slotdag (2 augustus) werden de deelnemers in Kolhorn met bloemen tegemoet getreden door de burgemeester van Niedorp, Frank Weerwind. De Deurloupers zorgden hier voor een muzikale omlijsting.
28 juli – Met een publieksdag is op het terrein van de voormalige dwangburcht Nuwendoorn een start gemaakt met de tweede fase van het revitaliseringsproject door de provincie Noord-Holland en de gemeente Harenkarspel. Archeologen waren met detectoren en graafmachines actief in de directe omgeving, heuse ridders hadden met hun gevolg een kamp opgeslagen en gedeputeerde Sascha Baggerman kwam met een spectaculaire parachutesprong naar beneden, zodat ze samen met burgemeester Brommet van Harenkarspel een bouwbord voor het terrein kon onthullen, waarmee het startsein was gegeven.
1 september – Westfriezendag in het kader van de dijk. (Een dijk van een dag) Willem Messcherp hield een inleiding over de dijk, basisschoolleerlingen lazen hun zelfgemaakte haiku’s voor en Sjaak Bos zong het lied ‘De groene Guirlande’ Uit handen van de burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, ontving de voorzitter een vlag van West Friesland, met daarbij de kanttekening dat nog een onderzoek gaande is of de vlag wel historisch verantwoord is.
14 september – In het water van de Hoornse Hop, halverwege de Hoornse galgenbocht en Schouwburg het Park stort een Zodiak ultralicht vliegtuigje neer, waarbij de twee inzittenden om het leven komen. Volgens ooggetuigen brak tijdens de vlucht een vleugel af, waarna het toestel direct neerstortte.
16 november – Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier levert tussen Aartswoud en Lambertschaag een nieuw gebied op voor natuurontwikkeling en waterberging: de Kolk van Dussen.
1 december – Naar aanleiding van uitspraken van bestuurders tijdens de euforische Lange Mars van het NHD afgelopen zomer, schrijven de Deurloupers relevante partijen aan met het idee om een prijsvraag uit te schrijven om “het gat van Schagen” werkelijk te dichten. De reacties zijn enthousias, maar men legt de bal bij de cultuurclub.
16 december – Staatssecretaris Tineke Huizinga presenteert een “Watercanon”, waarin de Westfriese Omringdijk als een mijlpaal uit de watergeschiedenis is opgenomen. Voor het NCRV-TV programma Plein 5 legt Saitbeheerder en Westfries Deurlouper Sjaak Bos staande op de dijk uit waarom het volgens hem terecht is dat de Westfriese Omringdijk onderdeel uitmaakt van de nieuwe Watercanon.
2009
In de cultuurnota ‘Cultuur op de kaart 2009-2012’ van de provincie Noord-Holland is aangekondigd dat er de komende jaren integraal aandacht is voor de historische dijkstructuren van Noord- Holland. In dat kader ontwikkelt de provincie voor de Westfriese Omringdijk een programma dat is bedoeld om de Omringdijk beter te positioneren. De beleving van de dijk en het behoud door ontwikkeling staan hier in centraal. Hiermee wordt de Westfriese Omringdijk erkend als het belangrijkste cultuurhistorische element van de regio. Een projectbureau WFO zal de Westfriese Omringdijk als keten van kunst, cultuur en recreatie helpen promoten.
14 januari – Deze week ging voor 11.550 leerlingen van 460 groepen op ruim 300 basisscholen “FRINGO 2009” van start. FRINGO is een leesbevorderingsproject dat wordt samengesteld voor leerlingen van de groepen 5,6, en 7 van het basisonderwijs. Dit jaar staat er een informatieve tekst in over de Westfriese Omringdijk! (Sjaak Bos)
28 maart – Presentatie van 20 Matchboox bij galerie Ton de Boer in Amsterdam. Matchboox zijn miniboekjes die als een leporello in een luciferdoosje zijn verstopt. Naast schrijvers als Ronald Giphart, Sylvia Witteman, Abdelkader Benali, Wilfried de Jong en Arthur Japin werkte Bert Wagendorp met Sjaak Bos als illustrator aan “Digue Ventoux”, waarin de schrijver tijdens een hallucinante tocht naar de top van de Ventoux zichzelf over de Westfriese Omringdijk ziet fietsen. Deze eerste serie is handgemaakt in Frankrijk en is in zijn geheel door het Louvre aangekocht als kunstwerk. De uitgave is van Lucha Libre.
31 maart – Het karakteristieke ‘vuurtje’ van Enkhuizen uit 1875 staat na een maandenlange restauratie weer op zijn plek aan de Buitenhaven, ten zuiden van de Omringdijk.
3 april – Het natuurontwikkelingsgebied ‘de Kreupel’, een vogelparadijs dat tussen 2002 en 2004 rond een gelijknamige ondiepte ten Noorden van Andijk in het IJsselmeer is aangelegd, heeft nu ook een (passanten-)haventje.
20 mei – In een bovenzaaltje van restaurant De Posthoorn in Schagen hebben verschillende partners en potentiële deelnemende architecten de aftrap gegeven voor de ideeënwedstrijd DE VERBINDING. (…van het Gat van Schagen)
1 juni – In opdracht van het Hoogheemraadschap Holland Noorder Kwartier is er in de buurt van Kolhorn een kunstwerk aan de Westfriese Omringdijk toegevoegd. Het heet ‘Waakzaam’ en het bestaat uit twee zgn. “Oculairen”. Kunstenaar Ben Raaijman liet zich hiervoor inspireren door de dijkinspecties die het waterschap plachtte te doen met z’n waakzaam oog. De “Oculairen” zijn voor iedereen toegankelijk en geven zicht op resp. de Braak- en de Groetpolder.
13 juni – In Hoogwoud heeft de boerderij West Frisia, voorheen van Adriaan Donker, de museumstatus gekregen.
19 juni – De antieke ingemetselde duiker in de Westfriese Omringdijk bij de Grote Molen bij Schellinkhout is het slachtoffer van de dijkversterkingswerkzaamheden geworden. De duiker had aan de landkant van de Zuiderdijk een schuif en aan de zeekant een vloeddeur, die bij hoge waterstand door het water zelf werd gesloten. Men probeert nog te redden wat er te redden valt.
26 juli – Nadat op 15 juli een professionele jury (met o.a Deurlouper Kees Kraakman), en daarna een publieksjury zich heeft gebogen over zes inzendingen met ideeën over verbinding van het Gat van Schagen, is het ontwerpplan van Rein Hofstra uit Grou uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd. De inzending zal worden uitgewerkt in een Planonderzoek. Voor de financiering van het geheel zal bij allerlei instanties verzoeken worden ingediend.
16 september – In Alkmaar is de vernieuwde Friesebrug, die een verbinding vormt tussen de Kanaalkade met de Randersdijk, officieel in gebruik genomen. Op de verbrede oeververbinding is een kunstwerk van Marte Roling geplaatst bestaande uit goudkleurige duiven. Deze zullen snel worden vervangen door een cortenstalen sculptuur als blijkt dat de duiven hier niet veilig zijn voor dieven.
19 september – Voor de vijfde keer een Grôte DaikBoekel. Het aantal deelnemers is inmiddels vertienvoudigd. De enige vrouw in het deelnemersveld, sportjournaliste Marijn de Vries, wist net als vorig jaar in Schoorldam de winst te pakken.
6 oktober – Deurloupers plaatsen ter promotie van de Westfriese Omringdijk een geocache bij de dijk. Honderden toeristen vinden hun weg naar het informatieve fenomeen.
28 oktober – Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk opent een nieuwe vleugel. Het is een modern ontwerp met glazen gevelplaten waar het vroegere eilandenrijk van de Langedijk staat afgebeeld. Het museum is nu volwaardig en kan het gehele jaar voor publiek geopend blijven.
10 december – Wandelsportvereniging UDI-SOS uit Andijk bestaat 75 jaar. Deze vereniging is bekend geworden als promotor van de recreatieve mogelijkheden van de Westfriese Omringdijk door een wandelboekje uit te geven en (houten) naamborden te plaatsen. Voorzitter van de Biezenbosch is bij deze gelegenheid onderscheiden.
2010
20 maart – The Deurloupers treden met een klein Westfries repertoire op tijdens een Dialectenmiddag in De brink te Obdam. De middag was georganiseerd door de Noord-Hollandse Dialectengroep (DINH)
31 maart – Kick-off van tweejarig cultuur-toeristisch programma “Westfriese Omringdijk” in ‘het Park’ in Hoorn. Vertegenwoordigers van provinciale en lagere overheden, kunstenaars, theatermakers, ondernemers en ander volk was aanwezig en/of deed met een presentatie een duit in het zakje. Grafisch kunstenaar René Knip presenteert een nieuw beeldmerk als onderdeel van een volledige nieuwe grafische vormgeving voor dijkgerelaterde teksten. De slogan is : “Westfriese Omringdoik, je koike d’r je ouge uit!”
1 april – In het kader van het grote natuur- en recreatieproject ‘De Vooroever’, tussen Medemblik en Andijk, is het Stoommachinemuseum (de 4 Noorder Koggen) per boot bereikbaar gemaakt. Er is inmiddels 18 jaar aan het project gewerkt en het krijgt steeds meer gestalte.
13 april – Anonieme upgrade van het ‘bankje van Joost Zwagerman’. Het is voorzien van een betekenisvolle graffititekst (waar zagen we dat eerder?) ter gelegenheid van de presentatie van zijn boekenweekgeschenk 2010 : “Duel”. Het is geen bankje meer. Het is een literair bankje op de Wesfriese Omringdijk. (Zwagerman, Joost “Duel” Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek” Uitg. De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen 2010)
17 april – Deurlouper publiekswandeling in het kader van het promotieprogramma “Westfriese Omringdijk”. Dertig deelnemers liepen o.a. langs Het Bankje van Joost, van Sint Maarten naar Schoorldam. In het Hof van Schoorl volgde een muzikaal slot toen de Deurloupers nog een paar Westfriese liedjes zongen en een spontane Meelouper met een lied van veel coupletten herinneringen ophaalde aan de Grote Mars van het NHD in de zomer van 2008.
10 mei – De Westfriese Deurloupers vieren hun 10 jarig bestaan met een“reach-out” naar Hadrians Wall. Ze bezoeken en bewandelen de 118 kilometer lange Romeinse muur in het Noord-Engelse landschap. Met enige ceremonie worden the Wall en de Omringdijk, twee grote historische landschapsmonumenten, als ‘bloedzusters’ aan elkaar verbonden.
19 mei – Eenigenburg – Cultuurgedeputeerde Baggerman plaatst een windvaan op de donjon op het kasteelterrein Nuwendoorn, waarmee hij in geopend voor publiek. De windvaan heeft de kleuren uit het wapenschild van Floris V : geel en rood.
8 juli – Opening van een nieuw Karavaanseizoen in Hoorn door Commissaris van de koningin Johan Remkes. Premiere van de “Westfriese Omloop”, een bijzondere film van kunstenaar Pé Okx. Okx monteerde een camera op een klein duwvehikel en heeft daarmee gespreid over een jaar de hele Westfriese Omringdijk gewandeld (126 km.). Om de drie meter nam hij een foto. De som van het resultaat, 48.000 foto’s, werd gemonteerd tot een film van drie kwartier die hij vandaag live met een klankenspel begeleidde.
15 juli – Het grootschalig dijkversterkingsproject aan de Zuiderdijk, waar in 2007 mee is begonnen, biedt archeologen de gelegenheid om op 9 locaties een coupure te maken om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de dijk. Bij Schellinkhout waren vandaag honderden belangstellenden toegestroomd om een kijkje in zo’n coupure te krijgen. Hevig onweer maakte een vroeg einde aan deze publieksactie. Eerder was er een kijkdag in de buurt van Hoorn, waar eeuwenoude palenrijen werden blootgelegd en bij Oosterleek, waar o.a. wierresten werden gevonden.
3 november – Het provinciebestuur zet alsnog een definitieve streep door eerder gemaakte plannen om voor Wieringen een randmeer te realiseren. Het project werd toch te duur.
26 november – Op initiatief van het WFG en de gemeente Hoorn zijn de vlag en het eeuwenoude wapen van Westfriesland geregistreerd bij de Hoge Raad van de Adel, en daarmee officieel. Omdat het wapen een regio vertegenwoordigt was het eerst nodig geweest dat alle gemeenteraden van de regio zich positief uitspraken over de registratie. Dat gebeurde. Het unieke deed zich dus voor dat de burgemeesters van Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Harenkarspel, Heerhugowaard, Hoorn, Langedijk, Koggenland, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Wervershoof en ook Alkmaar feestelijk bijeen kwamen in de Bonifaciuskerk in Medemblik, om hulde te brengen aan de nieuwe vlag.