Westfriese Omringdijksait

Kronieken 2000-2005

In deze kronieken Westfriese wederwaardigheden uit het bestaan van de Westfriese           Deurloupers (sinds 2000), en een keuze uit de kronieken van het Westfries Genootschap uit de jaarboeken vanaf 2001 :

2000

18 februari – Jarenlang was Bovenkarspel bekend van de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld, dat in de hoogtijdagen jaarlijks 100.000 bezoekers trok. De tentoonstelling werd voor het eerst gehouden in 1933. Dit jaar is alles anders sinds er in 1999 een tragische legionellabesmetting plaats vond waaraan 32 mensen overleden. Vandaag werd bekend gemaakt dat er langs de Spoorsingel een bomentuin zal worden aangelegd ter herinnering aan de slachtoffers. In het najaar zal er tevens een marmeren gedenkbeeld worden onthuld.

1 juli – Op het uiterste puntje van oostelijk Westfriesland, in de Venhoek bij Andijk, werd vandaag 300 jaar geleden de eerste steen gelegd voor vuurtoren de Ven. Met een tentoonstelling over de Westfriese Omringdijk is hier door bewonersvereniging Oosterdijks Belang aandacht aan besteed.

8 oktober Oprichtingsbijeenkomst en naamgeving van cultuurkring de Westfriese Deurloupers bij café-restaurant De Notaris aan het Waagplein in Alkmaar. Proclamatie met 8 speerpunten. Eerste OmringDaikSait in de lucht.

2001

Na het ronden van de Westfriese Omringdijk startten de Westfriese Deurloupers dit jaar met een etappeloop dwarsdeur: van Schagen naar Enkhuizen. De wandelroute is geïnspireerd op de verplaatsing die de voorouders van Sjaak in het verleden hebben gemaakt en heet daarom het Bospad. Verder wordt er werk gemaakt van het Nuwendoorn-speerpunt in een briefwisseling met de gemeente Harenkarspel in het kader van de notitie “Een toekomst voor ons verleden”

27 januariDeurloupers leggen op de fiets het verdwenen Omringdijktracé door Alkmaar vast.

1 aprilSchagen beleefde de officiële opening van een westfries Mc.Donaldsrestaurant. In het interieur is er gekozen voor een klassieke sfeer door het gebruik van donkerbruine houten betimmeringen en zware groene gordijnen aan koperen roeden. Vitrines tonen daarnaast een interessante collectie van historische Westfriese voorwerpen, die beschikbaar waren gesteld door het Schagens museum Vreeburg.(vnl. kleding en assecoires.) Cultuurclub “de Westfriese Deurloupers” vertaalde voor de gelegenheid de typische menukaart in het Westfries dialect, zodat men hier wellicht ook een “Grôte Keisburger met Alpino-petatte, McSmurrie of een middelbare Skuddelmelk van eerebaâie ” kon bestellen.

10 april – In Hoorn stort even voor vier uur ’s ochtends de 26 meter hoge toneeltoren van de in aanbouw zijnde schouwburg Het Park in. Ruim 500 ton staal en beton zorgden voor een letterlijke puinhoop. Onderzoek wijst uit dat de toren “te licht, te zwak en bovendien vervaardigd met een onjuiste staalsoort.” De gemeente beschuldigd het bouwbedrijf van een wanprestatie bij de bouw. De samenwerking met de hoofdaannemer wordt verbroken.

18 april – De burgemeester van Stedebroec wordt op het garagepad bij zijn woning in zijn wang geschoten. De kogel kan worden verwijderd en de burgemeester overleeft de aanslag. De dader is nooit achterhaald.

1 juni De 126 km. lange Westfriese Omringdijk wordt in zijn geheel provinciaal monument. De dijk was dat al grotendeels, maar nu krijgen ook de twee laatste ontbrekende stukken deze beschermde status. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben hiertoe besloten.
De Westfriese Omringdijk die de steden Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en Enkhuizen met elkaar verbindt, is in 1983 uitgeroepen tot provinciaal monument. Twee stukken vielen buiten dit predikaat. Dat waren de delen van de dijk in Enkhuizen ten noorden van de binnenstad ( tot de grens met Andijk ) en ten zuiden ervan ( tot de grens van Stedebroec, bij Broekerhaven ). Op wens van Enkhuizen zijn beide tracés indertijd buiten de status van provinciaal monument gelaten. Enkhuizen zou dat later zelf regelen, maar dat is nooit gebeurd. Vandaar dat dit nu vanuit de provincie is rechtgezet.

7 juni – Station Wognum van de museumspoorlijn Hoorn-Medemblik krijgt een perron met authentieke lantaarnpalen.

28 juni – In Enkhuizen wordt een nieuwe haven in gebruik genomen, de Gependam. Aan beide zijden van deze dam kan de Bruine Vloot afmeren, waarmee de gemeentehaven wordt ontlast. De haven is gesitueerd aan de andere zijde van de voormalige spoorhaven.

10 juli – Voor de derde maal wordt op Wieringen een Vikingschat met munten en zilver gevonden. De eerste vondst was in 1996, de tweede in 1999. De locatie is niet bekendgemaakt.

8 september – In Sint-Pancras is in het plantsoen voor de Molenhoeve een door de Alkmaarse beeldhouwer John Bier vervaardigd beeld van een kloetende tuinder onthuld. Een eerbetoon aan het tuindersverleden.

13 oktoberTijdens een derde etappe van de Deurlouperetappewandeling Bospad hebben de Deurloupers het restant van de Westfriese veenrivier Kromme Leek van het begin tot het eind met kano’s verkend. Stuwen en lage bruggen werden figuurlijk omzeild. 

22 oktober – Kasteel Radboud in Medemblik is verrijkt met twee gietijzeren kanonnen, gegoten in de 17e eeuw.

2002

Na het ronden van de Westfriese Omringdijk in 2000 en een etappeloop “Dwarsdeur” in 2001 (het Bospad) startten de Deurloupers dit jaar hun wandeling over de hogere zandruggen van Westfriesland: het Zandpad van de Opperdoezer zavelgrond naar de Kerf in de Schoorlse duinen. 

1 februari – Jan Pannekeet overleden. Hij schreef boeken en verhalenbundels in het Westfriese dialect. Grote bekendheid kreeg hij met zijn Westfries woordenboek (1984), waarin hij duizenden Westfriese woorden heeft vertaald in het Nederlands. Een standaardwerk.  In 1979 promoveerde Pannekeet tot doctor in de Nederlandse letteren.

18 maartRuim twee jaar nadat hij door brandstichting is vernield is molen C aan de Hoornse Vaart bij Alkmaar weer uit de as herrezen. Hij zal nog bewoonbaar gemaakt worden voor de vrijwillige molenaarster die er gaat wonen en het is ook de bedoeling dat de molen de oude functie van watermolen terugkrijgt.

6 april – In Broek op Langedijk, aan de rand van het Oosterdelgebied, wordt een historische scheepshelling in gebruik genomen. De helling is eigendom van scheepsbouwer en hobbyist Nico Vader. De helling zal ondermeer gebruikt worden voor de varende monumenten van Langedijk Waterrijk.

6 juni – Voor Lambertschaag wordt in de Wieringermeer langs de Oudelandertocht de eerste windmolen voor de opwekking van elektriciteit opgebouwd. Er moet een reeks van twaalf turbines verschijnen. Ook komen er nog windmolens te staan langs de Groettocht en Waardtocht, waardoor er in de toekomst een lint van molens zal staan.

19 juni – Het vuurtorentje van Oosterleek, ook bekend als ’t Leeker licht, is door Rijkswaterstaat vervangen. De lichtopstand bevindt zich even ten zuiden van Oosterleek in een haakse bocht van de Zuiderdijk langs het Markermeer. Er stond sinds 1939 op deze plaats eenzelfde exemplaar. Ook vóór 1939 was er al een waarschuwingslicht op deze plaats.

4 augustus – Een hevige binnenbrand verwoest het interieur van het bekende restaurant aan de Westfriese Omringdijk bij Rustenburg, de Gouden Karper.

5 september – Het herbouwde Slot Schagen van architect Wil Schagen (van het origineel uit 1440 waren er nog twee torens over) is geopend door met een stormram de poort open te beuken. Het wordt een multifunctioneel gebouw.

2003

Westfriese Deurloupers hebben de Westfriese Omringdijk in zeven etappes verkeerd-om-om gelopen. Vorig jaar de eerste 4. Dit jaar de laatste drie etappes. Verder hebben ze hun  brainstormsessies een keer bij het ochtendgloren in een weiland en bij zonsondergang staand op de toren van Aartswoud gehouden. Inspirerend. 

1 januari – De Noord-Hollandse waterschappen boven ’t IJ Hollands Kroon, Westfriesland, Groot-Geestmerambacht, Het Lange Rond, De Waterlanden en Uitwaterende sluizen gaan als één waterschap verder: het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Er is één dijkgraaf, mevr. Monique de Vries, eerder staatssecretaris in het paarse kabinet Kok II.

12 januariIn de bossen van Schoorl voorziet cultuurkring De Westfriese Deurloupers in een behoefte door voor intimi een eerste InwaâidUitwaâier te organiseren. Het werd een informele zwerftocht met de nodige wuppermomenten.

22 maart – Volgens een telling zijn er binnen de Westfriese Omringdijk nog ruim vierduizend stolpboerderijen.

8 april – Dichtbij de aansluiting van de Markerwaarddijk en de Omringdijk bij Enkhuizen is een naviaduct in gebruik genomen bij de Krabbersgatsluizen. Het Naviduct Krabbersgat is het eerste naviduct in de wereld en het is trouwens ook een nieuw woord. Het is een combinatie van een aquaduct en een sluis die als bouwwerk/samenstelling één geheel vormen. Een betonnen vaarbak is 115 meter lang en hangt boven het wegdek. De autoweg loopt zo onder het water door. Tussen de vaarwegen ligt een sluis. Hierdoor kunnen boten van en naar het Markermeer en IJsselmeer varen zonder het wegverkeer te hinderen. Het Franse cruiseschip Claude Monet heeft vandaag de eer gehad om er als eerste doorheen te mogen varen.

26 april – Minister van Verkeer en Waterstaat de Boer opent het naviduct. Als compensatie voor deze ingreep in de natuur zal ongeveer 70 ha. aan de Vooroever worden toegevoegd.

2 mei – In Andijk wordt de Buurtjeskerk (1667), staand aan de voet van de dijk, door de gemeente overgedragen aan een projectontwikkelaar. De kerk zal ingrijpend worden gerestaureerd en worden ingericht als restaurant.

1 augustus – In het Hoornse Hop hebben duikers een scheepswrak ontdekt uit de 17e eeuw. In het ruim lagen onder andere geglazuurde plavuizen, dakpannen en gele IJsselsteentjes.

2004

Na Deurlouperetappewandelingen, – vaartochten, Deurlouperdagevenementen en de Deurlouper InwaaidUitwaaier is dit jaar de Deurloupergastdag geïntroduceerd.

20 januari – In zijn woonplaats Waverveen overlijdt de kunstschilder Dirk Breed. Schilder van het dijklandschap en zijn geboorteplaats Kolhorn.

24 februari – Het standbeeld van ir. Cornelis Lely, de grondlegger van het Zuiderzeeproject, is van de kop van de Afsluitdijk verwijderd. Er wordt een replica van gemaakt dat aan Lelystad wordt aangeboden en het origineel krijgt langs de Afsluitdijk een plek bij het monument. Inwoners van Wieringen zien dit als een verlies.

9 april – In de haven van Schagen dook kortstondig een bruinvis op. Het dier hield het maar een paar dagen vol in het zoete water.

23 april – In Kolhorn zijn twee turfschuren aangewezen als regionaal historisch museum. Er zullen archeologische vondsten en voorwerpen uit particulier bezit worden tentoongesteld.

14 meiVanuit een zeker Europees Stimulatiefonds voor Regionale ontwikkelingen werden de Deurloupers in staat gesteld om een ballonvaart te maken boven Westfriesland. Het ging van Warmenhuizen naar een weiland aan de Gouwe. 

16 mei – Eerste Ceedee-opname van The Deurloupers m.m.v. Jos Garthoff (bass) en Eltjo Gastman (gitaarsolo en opnametechniek) : De Broekrock. Deze DeurlouperSingel wordt in juni gepresenteerd op een tentfeest te Spierdijk.

30 mei – Aan de Westerdijk in Hoorn heeft de oude Parkschouwburg vandaag na 35 jaren dienst zijn deuren gesloten. De laatste artiest die er optrad was Robert Long. Elders aan de Westerdijk, aan het Hoornse Hop, is een nieuwe schouwburg verrezen:

25 juni – Met het plaatsen van de ‘Koperen Kees’, afkomstig uit de vloer van het oude ‘Park’, in de toneelvloer stelt koningin Beatrix de nieuwe Parkschouwburg officieel in gebruik. “Een eigentijdse stadspoort aan de Omringdijk”, volgens de burgemeester van Hoorn.

20 augustus – De gemeente Haringhuizen bestaat op papier niet meer. 

13 december – Er lijkt beweging te zitten in de plannen om Nuwendoorn te revitaliseren. Om de restanten van de dwangburcht Nuwendoorn tegen verder verval te behoeden heeft de gemeenteraad van Harenkarspel besloten daarvoor gelden beschikbaar te stellen.

2005

1 juni – Publicatie van het dijkgedicht ‘Brave Borsten’ (Kees Kraakman) in de bundel Noord-Holland in honderd29 gedichten (uitg. NHD)

15 juli Het dijkversterkingsproject Medemblik / Enkhuizen wordt feestelijk opgeleverd.

21 juli – In Hoorn wordt de eerste paal geslagen voor kunstijsbaan De Westfries.

18 augustus – Op 83 jarige leeftijd overlijdt Gré Praat – Smit; hoedster van de kapel op de Keins. Ze heeft al 45 jaar de kapel in goede staat gehouden. Haar werk wordt voorlopig door een buurvrouw overgenomen. Op 2 oktober 2004 ontving ze voor haar inzet nog een pauselijke onderscheiding.

17 septemberEen eerste Grôte Daikboekel met twee deelnemers zou het begin zijn van een tien jarige traditie en later aan de wieg staan van een landelijk georganiseerde toertocht over de Westfriese Omringdijk. 

8 oktober – In Broek op Langedijk draagt Staatsbosbeheer het 80 ha. Grote, verloederde en verruigde restant van het voormalige Rijk der Duizend Eilanden over aan een stichting die het beter hoopt te beheren.

Op het voormalig eiland Wieringen vieren de Deurloupers hun eerste jubileum: ze bestaan 5 jaar. 

22 december – In Twisk wordt het waterbergingsproject Twisk opgeleverd. Het is een 38 ha. groot natuurgebied geworden, met daarin ‘het meer van Twisk’ dat wordt omsloten door een fietspad.