Dit jaar staat ons een mooie opening te wachten van een nieuw Archeologisch Informatie Centrum in Castricum. Als een smakelijk aperitief werd vooruitlopend daarop een paar maanden geleden al
”Cees” uitgeserveerd: een knappe reconstructie van een steentijdman, waarvan de botten op de Mienakker in Hoogwoud werden gevonden. Cees, “de oudste Westfries”, was in het 8 uur journaal, in vol ornaat live bij de DWDD en een paar dagen later een week lang in het Westfries Museum in Hoorn, waar het storm liep. Ik was er zelf ook.
Bij opgravingen op de Mienakker in 1990 werden eerst scherven gevonden. Hierna is besloten het veld nog groter te maken en kwam men bewoningsresten tegen. Botmateriaal, visresten, graansoorten en ook het skelet van Cees. Vooral deze laatste vondst leidde tot opwinding. Cees bleek 60 tot 80 cm onder het maaiveld te zijn begraven in een ronde kuil. De botten bleken door de jaren heen niet te zijn beschadigd en goed geconserveerd. Hij was op zijn linkerzij gelegd met zijn gezicht naar het zuiden, zonder voeten of onderbenen. Het kan erop wijzen dat hij is gestorven en toen aangevreten door wolven of honden of dat hij daardoor overleden is. Hij miste ook een stuk van zijn rechterbovenarm. Daarvan wordt aangenomen dat dat is gebeurd nadat hij al begraven was. Mogelijk heeft de familie, toen die uit de streek wegtrok, het graf geopend om nog een stuk van Cees mee te nemen. Sinds de vondst in 1990 lagen de botten in depot.
Cees is nu gepresenteerd in een vorm waarin „zijn moeder hem zou herkennen”. Een wassen beeld met levensechte trekken. De ogen en de kleur van het haar zijn weliswaar een vrije interpretatie, maar voor de bezoeker is het resultaat een verbluffend realistische weergave. Uit een eerdere reconstructie van het prehistorische meisje Hilde was al gebleken dat dit concept van archeologische presentatie heel erg tot de verbeelding spreekt. Het Archeologisch Informatiecentrum To Be gaat daar hoog op inzetten.
Voor de kinderen van VSO Hendrik Mol in Schagen maakte ik het volgende filmpje van Cees in het Westfries Museum : Ceesfilmpje
Over de onthulling van Cees gaat het volgende filmpje: Onthulling