De Westfriese Omringdijk is een 126 kilometer lang lint van verschillende dijken die al in de Middeleeuwen aan elkaar werden geknoopt. Om de eenheid van die ring van dijken te benadrukken en voor recreanten zichtbaar te maken is een paar jaren geleden het „Omringdijkbankje” geïntroduceerd. Juist in de gemeente waarvan een half decennium geleden nog werd vastgesteld dat de Westfriese Omringdijk daar met de meeste overtuiging uit het zicht was verrommeld, zijn deze week een handvol van die Omringdijkbankjes in gebruik genomen: in Alkmaar. Dat is dus nog eens goed nieuws!
Het was dan ook reden voor het optuigen van een klein feestje bij een van die nagelnieuwe bankjes. Naast bestuurders van provincie en gemeente waren er ook kindertjes met ballonnen. Beter kun je het niet hebben. Wethouder Anjo Van de Ven van Alkmaar, heeeel bekwaaaam in het in gebruik nemen van bruggetjes, boompjes én bankjes, benadrukte dat ze een meerwaarde hebben voor de Omringdijk: “Hiermee willen we de historische en landschappelijke betekenis van de Omringdijk voor Alkmaarders dichterbij brengen. Bovendien is de plaatsing een bijdrage aan het samenwerkingsprogramma Westfriese Omringdijk waarin we de dijk als cultuurtoeristische bestemming promoten en als podium voor creatieve en recreatieve initiatieven stimuleren.” Daar is geen speld tussen te krijgen, en je kunt er ook nog eens prima op zitten!
Omringdijkbankjes zijn ontworpen door grafisch kunstenaar René Knip. Een goede keus. Toonaangevend op zijn vakgebied en ook nog eens geboren Hoornaar. Ze zijn hufterproof en worden voor elke plek voorzien van unieke tekstregels van dijkenkenner Willem Messchaert. Deze teksten vertellen iets over de relatie van de specifieke plek van het bankje met de historie van de Westfriese Omringdijk. Dit is een van de Alkmaarse bankjes die langs de Rekerdijk is geplaatst:
Eerder had het wegdek van de Frieseweg in Alkmaar al het beeldmerk meegekregen van de Omringdijk (ook van Knip), zodat het noordelijk deel van het omringdijktraject in de gemeente, vanaf de Friesebrug, nu herkenbaar is gemarkeerd. Er is wel een geval van jammer: mensen die op de fiets de Omringfietsroutebordjes volgen zullen niet van de bankjes gebruik kunnen maken. Gek genoeg volgt die fietsroute een geheel eigen wijze weg door Alkmaar:
De verwarring blijft. Een jarenlange lobby om dijknaambordjes te voorzien van een simpele toevoeging zodat iedereen overal altijd weet waar de Westfriese Omringdijk nu precies loopt , wil maar niet landen…..maar jongens, hoe moeilijk kan dat nou zijn?