Westfriese Omringdijksait

Nieuw leven in Nuwendoorn geblazen?

foto sjaak bos 2016

WAAR DE AARDE BRANDT

VAN OPGEKROPT VERLEDEN

KRIJGT MEN WEER DE GEEST……

Zolang de Westfriese Deurloupers bestaan is de dwangburchtruïne Nuwendoorn, gelegen tussen Krabbendam en Eenigenburg, een onderwerp van onze speciale aandacht. Nadat we in 2000 het terrein in verval aantroffen tussen verwilderde bossages maakten we ook de ‘revitalisering’ mee, die begon in 2007. In mei 2010 kon er een wimpel worden geplaatst op een spiksplinternieuwe “donjon”: een stalen uitkijktoren die uitzicht gaf op het grondplan en de omgeving met de Westfriese Omringdijk. Van maatregelen die het terrein hufterproof zouden maken zag de provincie, sinds 1983 eigenaar van het terrein, toen af. Het half miljoen, besteed aan het weer zichtbaar maken van de contouren van het dertiende eeuwse bouwwerk, werd in 2011 gezien als een maximale uitgave. Dat was jammer, want het beheer van het monument bleek natuurlijk tóch een dingetje….Zonder toezicht konden de hufters het eenzaam in het landschap gelegen domein toch overnemen. Een nieuw verval leek onvermijdelijk en het leidde er uiteindelijk toe dat de boel jammerlijk werd afgesloten voor publiek.

In januari van dit jaar kondigde de provincie Noord-Holland aan dat Het Huys te Nuwendoorn een nieuwe eigenaar zou krijgen, want “de provincie vindt het belangrijk dat erfgoed wordt onderhouden, behouden en publiektoegankelijk is.” Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

Jongstleden augustus werd Nuwendoorn “om niet” overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Dit is een vereniging van professionele monumenten-bezittende en exploiterende organisaties. Ze werken onderling samen, delen kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg met elkaar en met andere monumentenbezitters- en beheerders. Deze landelijk opererende organisatie heeft veel ervaring met de instandhouding van monumenten. De NMo beheert nu al 31 rijksmonumenten. De provincie wil de kennis en kunde van de monumentenorganisatie benutten voor het behoud en de toegankelijkheid van het rijksmonument en verleende daarvoor ook een eenmalige instandhoudingsvergoeding voor toekomstig beheer en onderhoud van € 2.100.000. De rente die deze ‘bruidsschat’ oplevert zal worden gebruikt om instandhoudingskosten en kosten voor publieksvoorzieningen te financieren.

Gedeputeerde Cultuur, Rosan Kocken: “De opvallende ligging in het landschap en de geschiedenis van het kasteel maken Nuwendoorn tot een uniek monument. Daarom heeft de provincie de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de locatie. Dat maakte het mogelijk dat belangstellenden het terrein konden verkennen en vanaf de hoge toren het omliggende landschap konden bekijken.”

Stichting Monumentenbezit zal in opdracht van NMo de zorg voor het behoud en de openstelling voor publiek op zich nemen. Mark van den Bos, directeur/bestuurder van Monumentenbezit: “We zijn verheugd dit archeologische rijksmonument aan onze unieke verzameling monumenten te mogen toevoegen. Monumentenbezit draagt vanaf nu, in nauwe samenwerking met de gemeente Schagen, zorg voor de openstelling en activatie van de plek. Concreet betekent dit dat we onder andere een nieuwe toegangsbrug en informatievoorziening ontwikkelen om vanaf mei 2023 zoveel mogelijk mensen het unieke bouwwerk en het verhaal te laten beleven.”

Wij kunnen niet wachten….

Bekijk alvast deze prachtige dronebeelden uit 2021 : link  (Roel Ovinge Fotografie & Media)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.