In 1975, toen de Omringdijk voor de meeste mensen nog een verzameling was van verschillende dijken, werd in de galgenbocht op de Westerdijk bij Hoorn een monument onthuld. Dat was op initiatief van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland. Het was een paar dagen voor de vijfde november, de dag dat het toen driehonderd jaar geleden was dat Westfriesland met een laatste dijkdoorbraak te kampen had. Door storm en stuwing brak hier de dijk over een breedte van 120 meter en het zoute water van de Zuiderzee kolkte hier zó naar binnen. Tot Heerhugowaard en Medemblik stond de zaak voor maanden blank.
[zie Youtube: de dijkdoorbraak van 1675 ]
Hoewel een klein diep meer als blijvend litteken van de wond is achtergebleven heeft men door de symbolische stapeling van een paar Noordse keien op de dijk, voor altijd de aandacht willen vestigen op de historische gebeurtenis die naar het schijnt wel veel ellende, maar betrekkelijk weinig slachtoffers heeft veroorzaakt. Dat het de laatste doorbraak van de Omringdijk is geweest is nog het meest bijzonder.
Momenteel wordt de dijk tussen Hoorn en Durgerdam versterkt en moet het monument tijdelijk worden weggehaald. Tijdens het overleg daarover bleken er alleen geen documenten te vinden waaruit blijkt wie de eigenaar van het monument is. Dat is nu meteen maar vastgelegd: dat is het Hoogheemraaadschap. Zij zullen het monument voorzichtig demonteren en schoonmaken. (er zaten wat gele vlekken op) Daarna zal het met een nieuw informatiebord worden teruggeplaatst. De hoop is natuurlijk dat ze dan nog weten hoe ze gestapeld waren….