foto © sjaak bos
Van 10 juni tot 1 oktober 2018 presenteert het Westfries Museum in Hoorn de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele recente aanwinsten uit de eigen collectie. De intrigerende vraag bij al deze oogstrelende kunstwerken is, of er een relatie is tussen deze Nederlandse landschappen en onze identiteit.
Atelier NL, winnaar van de Dutch Design Award 2017, onderzoekt dit als onderdeel van de expositie Lage Landen op geheel eigen wijze. Hun vertrekpunt is de Westfriese Omringdijk.
Passanten leggen het landschap Westfriese Omringdijk vast met hun mobiele telefoon
Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck, die samen Atelier NL vormen, hebben een fotoproject bedacht. Daarmee willen ze het publiek als een schilder naar het landschap laten kijken om zo de rijkdom van het Westfriese landschap te ontdekken.
Dit voorjaar plaatsen zij zelf ontworpen ‘uitzichtpalen’ op vijftien tot twintig karakteristieke uitzichtpunten. Inwoners en passanten worden uitgenodigd om, gebruikmakend van de palen als statief, met hun mobiele telefoon een foto van het landschap te maken. Het effect is een landschap dat hetzelfde blijft, maar wisselt door de seizoenen, de weersomstandigheden en het licht van de dag. De resultaten van het project dat duurt tot 1 oktober, zijn live te zien tijdens de tentoonstelling.