Met deze DaikSait zijn we vanaf 2000 in de lucht en omdat de Westfriese Omringdijk 20 jaar geleden best nog een behoorlijk miskend verschijnsel was, werden we, gewild of ongewild, vanzelf een aanspreekpunt als het om de Dijk der Dijken ging.
Na een jaar of tien pakte de Provincie Noord-Holland zijn verantwoordelijkheid toen de dijken werden erkend als een kernwaarde van de cultuur van onze provincie. Er kwam in 2010 een projectgroep WFO. Zij ontwikkelden ook een website en kwamen met allerlei nieuwe initiatieven op het gebied van cultuur, recreatie en lokaal ondernemen in relatie tot de Westfriese Omringdijk. Wij zijn bij allerlei van die initiatieven betrokken en hebben er van genoten!
De laatste jaren had het MERK Omringdijk de meeste aandacht, met een nadruk op recreatie en lokaal ondernemen. Een keur aan “Kanjers van de Dijk” verbond zijn naam aan het eeuwenoude monument. Het geldkraantje van de provincie werd ondertussen langzaam dichtgedraaid. Dat leidde er tenslotte toe dat het licht bij het projectbureau eind december 2016 is uitgegaan. Toen verscheen, misschien wel ongemerkt, de laatste nieuwsbrief van de projectgroep WFO. Daarmee kwam er een einde aan de directe promotie van de Westfriese Omringdijk. Als nog sprake zal zijn van dijkpropaganda dan zal die nu worden ondergebracht bij “Holland boven Amsterdam”, een dienst van de provincie die vooral het toerisme in het noordelijk deel van de provincie wil bevorderen. Een soort VVV.
Voor ons, Westfriese Deurloupers en initiatiefnemers van de DaikSait, betekent dit waarschijnlijk dat we weer kunnen overgaan tot de orde van de dag. Wij, die het overigens nooit tot “Kanjer van de Dijk” hebben geschopt, zullen gewoon doorgaan zoals we altijd bezig zijn geweest: als De kanjers van de Dijk. De verering van dit groot cultuurhistorisch fenomeen kent wat ons betreft geen einde. We zijn altijd bereikbaar op deurloupers@omringdijk.nl 😉