Ik zie een trend. Er lijkt bij een deel van de bevolking de behoefte te bestaan om de vaderlandse geschiedenis in ere te herstellen.
“Vaderlandse geschiedenis” is de in vergeelde schoolboekjes opgetekende geschiedenis van het moederland. Er gaat in die vaderlandse-geschiedenis-van-het-moederland vooral veel aandacht uit naar glorieuze gebeurtenissen en heldendaden. In het onderwijs is deze soort geschiedenis allang historie: het is een poos geleden afgeschaft omdat hij als nogal eenzijdig werd gezien, ongewenste nationalistische gevoelens stimuleerde en teveel gericht was op feitjes : “754 Bonifacius bij Dokkum vermoord”.
Alles wat in het verleden heeft plaatsgevonden wordt op scholen tegenwoordig thematisch aangeboden. Omdat het bevorderen van patriottische gevoelens daarin nogal ondergeschikt is geraakt, menen bepaalde politici die bepaalde groepen in de samenleving vertegenwoordigen dat e.e.a. weer op de agenda moet. Aan het onderwijs de dwingende opdracht om de VOC mentaliteit weer in ere te herstellen, het Wilhelmus te zingen en het Rijksmuseum te bezoeken.
Op de golf van hernieuwde belangstelling voor vaderlandse aangelegenheden lift ook onze filmindustrie mee. Zo vielen ons bijvoorbeeld al films ten deel over de Watersnoodramp van 1953, de Elfstedentocht van 1963 en de heldendaden van Michiel de Ruyter in de Gouden Eeuw. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe speelfilm waarin de friese Radboud of eigenlijk Redbad centraal staat. Hij staat bekend als een heidense vorst uit de achtste eeuw, die het christendom vijandig gezind was. Hij was al dood (719) toen Bonifacius werd vermoord, maar de sagen en legenden rond deze figuur en zijn tijd boden kennelijk voldoende aanknopingspunten voor een smeuiig filmscript. De opnamen zijn in volle gang.
Niet vanwege de vaderlandse thematiek, maar vanwege de banden die deze zomer tussen Westfriezen en de Overige Friezen (Frisii, ook bekend als ‘de vrije mensen’) zijn aangehaald (zie vorig blog), is onze belangstelling voor deze film gewekt. Trots kunnen we vermelden dat ons gewaardeerd Deurlouperlid Netty Z, nadat zij eerder door het planten van eikenboompjes in de Oudorperpolder de broederverwantschap al had bekrachtigd, nu ook als figurant in de film persoonlijk de verdediging van een Heilige Friese Eik ter hand heeft genomen. Hoewel ze zich voor de opnamen bij nacht en ontij ergens in het hartje van de provincie Friesland moest melden en het KNMI voor het moment code oranje had afgekondigd had ze er toch, zo was het commentaar, een “skitterend daggie” an.
Netty met regisseur Roel Reiné foto Netty Z.© 2017
De film REDBAD, die tot stand komt onder regie van Roel Reiné, wordt in 2018 in de Nederlandse bioscopen verwacht. Wat Uw drijfveren ook zijn : gaat ‘m zien !
Extra : De training van Edelfiguranten