Terug in de tijd……In 2001 ging ik met een Westfriese Deurlouper in Alkmaar op zoek naar het traject van de Omringdijk. Onze pioniersreis op een regenachtige zondag begon in Koedijk en eindigde bij de Oudorper Kippenbrug. Ik wil niet zeggen dat de missie van Columbus eenvoudiger was, maar het was voor ons een behoorlijke zoektocht:
Was het gek dat een paar jaar later, bij een van de eerste activiteiten van het projectbureau WFO, spijkerhard kwam vast te staan dat de dijk, provinciaal monument, in Alkmaar het zwaarst was getroffen door expansiedrift en daar nagenoeg was verdwenen in het landschap?
daiku 2008
Ondergewoeld hier
door de tijd kruipt onderhuids
de dijk door Alkmaar
Gelukkig is er daarna wel het een en ander in Alkmaar gebeurd waardoor de dijk zich hier en daar weer voorzichtig kon profileren. Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Alkmaar. Het huidige college van boompjes, bankjes, parkjes en bruggetjes was nog dit jaar debet aan het plaatsen van een serie Dijkbankjes. Of dat ze windeieren gaat leggen zal vanavond duidelijk worden. Wij vonden het een aanleiding om met enkele Deurloupers het traject weer eens langs te lopen:
Bij de Koedijkervlotbrug, waar de Westfriese Omringdijk zonder twijfels op te roepen pront het Noordhollands Kanaal volgt, zijn twee (!) Omringdijkbankjes geplaatst. Vandaar zijn we naar zuiden, naar de Vlielandbrug gelopen, die alleen voor fietsers en wandelaars is. Fietsers die de Omringdijk-fietsroute volgen worden hierover gek genoeg naar de andere kant van het Kanaal gedirigeerd. Er staat ook weer een bankje.
Dan zijn we in de richting van de Huiswaarderbrug gelopen. Hier was het even opletten want de dijk maakt er een nauwelijks zichtbare bocht langs de Klompemakersstraat en een Kattenpension en verdwijnt onder het geweld van de N245, om er aan de andere kant weer voorzichtig aansluiting te vinden op de Rekerdijk. Het asfalt van de Oude Kanaaldijk dwong ons een stukje rechtdoor en om te lopen, langs de sg. Jan Arentsz. Zo kwamen we op de ouderwets slingerende Rekerdijk, waar het weer duidelijk was dat we te maken hadden met een voormalige dijk. Al gauw stonden we bij de kruising met de Muiderwaard. Hier staat bankje nummer 4, opnieuw met een fraaie tekst van Willem Messchaert:
Ik zag stormvloeden komen en zag ze ook weer gaan
als rivier trok ik mijn eigen plan en kromme baan
Een dijk rest als litteken van mijn frivool bestaan
De Rekerdijk kun je volgen tot de Zeswielenbrug die aansluit op de Frieseweg: ook Omringdijk. Onderweg stond een vijfde bankje bij de kruising met de Drechterwaard. Op de Frieseweg is nog enigszins het talud van een dijk te zien. De huizen ten oosten ervan liggen duidelijk een verdieping lager. Bovendien is hier op een paar plaatsen sinds 2012 het nieuwe dijklogo in het rode asfalt verwerkt. Dat helpt.
Voor de Friesebrug zijn we via de Randersdijk afgebogen en kort daarna overgestoken naar het Oudorperdijkje. Hier heeft men bij bouwactiviteiten in 2004 aandacht gehad voor een betere profilering van het dijklichaam. Rijdend over de Nieuwe Schermerweg kan iedere passant deze straat nu echt als een dijk herkennen. Voor huisnummer 34 staat onderaan de dijk weer een Omringdijkbankje.
Via de oude Schermerweg kwamen we, en dat lag er nog bij als in 2001, uit op een industrieterrein waarin het dijktraject volledig verdwijnt. Het is dan wat onduidelijk hoe hij ooit achter de Kraspolder weer aansluiting heeft gevonden met de Slingerdijk. Een bankje (no.7) is geplaatst aan het begin van de Astrastraat, die uitloopt in de groene Kraspolderdijk. Aan de overkant van het water ligt de Schermerdijk, die met de herinrichting van de N242 voor langzaamverkeer in 2007 een veel mooiere profilering in het landschap heeft gekregen. Met mijn DaaikraaierOne is het sindsdien een feest om vanaf de Westdijk en de Omval door de nieuw aangelegde tunneltjes langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn op de Slingerdijk te raken.
Het traject van de Westfriese Omringdijk in Alkmaar is er de laatste 10 jaar in herkenbaarheid op vooruitgegaan. Het kan echter nog veel beter. Ik heb er geen van in de 13 (!) partijprogramma’s iets over teruggevonden. De Westfriese Deurloupers willen daar echter graag een speerpunt van maken. Leve Alkmaar! Leve de Westfriese Omringdijk!