U bent hier

Omringdijk

Historische gebeurtenis op historische plek.

ALKMAAR- 28 augustus 2015

Een groepje sportieve docenten van de kleine Hogeschool iPabo ( tandje kleiner, streepje voor ! ) besteeg aan het begin van het nieuwe collegejaar de fiets en trok in mijn kielzog een 80 kilometer lang spoor door Noord-Holland. Van Alkmaar ging het via de jubilerende Egmondermeer ( al 450 jaar geleden met de naastgelegen Bergermeer drooggelegd ) in noordelijke richting langs de zeereep. Bij Camperduin kwamen we oog in oog met Neerlands jongste duingebied: een geslaagde botoxbehandeling van de Pettemer – en Hondsbossche Zeewering, die ruim een jaar geleden alleen nog uit een dijklichaam bestond. Gretig bereden wij de jonge toppen die, schitterend in zonlicht, een verleidelijke aanblik boden. Voor Callantsoog stuurden we vervolgens naar het oosten, om uiteindelijk te belanden, natuurlijk, op de Westfriese Omringdijk. Hoog op het indrukwekkende tracé Schagen-Schoorldam, onder het indrukwekkend blauwe gewelf, zijn we daar om een paar minuten voor drie afgestapt om nieuwe historie aan oude te binden. We schaarden ons rond het kleine scherm van een GSM waarop atlete Dafne Schippers, feitelijk in Peking maar door 4G letterlijk binnen handbereik gekomen, zojuist het grote gespierde lijf boog voor de start van haar gouden 200 meterrace. In dat grootse decor van groene velden en Hollandse luchten moet het een vreemd schouwspel zijn geweest. Het kleine groepje fietsers schreeuwde haar naar de overwinning.

Natuurlijk wordt me nog eens gevraagd waar ik was toen…nou…dan weet ik ongetwijfeld nog dat ik weer eens dáár was. Een mooi moment.

 

Noord-Hollands Koningslied. Making of the clip.

foto sjaak bos

Vorig jaar was er de kroning en ging op koninginnedag het traditionele bezoek van de 'koonklijke familie' op lokatie plotseling niet door. Tot verdriet van Amstelveen en Graft-de Rijp, die de slingers onverrichterzake weer konden inpakken. Maar dit jaar gaat Koning Willem dat helemaal goedmaken. Eén keer wil hij, naar de gewoonte van zijn moeder, het land in, om daar gekke spelletjes te doen. Volgend jaar moet het allemaal anders. 

Noord-Holland, om precies te zijn Amstelveen en Graft-de Rijp, mogen op Koningsdag de Royale Bus verwelkomen met, niet de héle oranje familie, maar toch wel een representatief boeketje daaruit. Noord-Holland Noord is in principe niet opgenomen in de dagtocht. Ruim beneden de Huygendijk zal de Bus alweer keren en verdwijnen in de richting waar hij vandaan kwam : het Hollandse zuiden. Maar RTVNH heeft iets gevonden om het feest er toch een van ons allemaal te maken: een Noord-Hollands koningslied. Het gegeven dat "koningslied" na het debacle van vorig jaar een twijfelachtige connotatie heeft, was schijnbaar geen beletsel om wieringer zanger en trompettist Jeroen Zijlstra de opdracht te geven er een nieuw te schrijven. Hij deed dat nadat er een publieksoproep was gedaan : welke plekken in Noord-Holland zouden, voor een representatief beeld van de provincie, in dit lied moeten worden bezongen ? De vraag kwam via een of ander medium ook tot mij en ik heb uiteraard meteen gereageerd. De Omringdijk moet er in. En zo is het gekomen....

Ik ben vandaag met twee leuke stagiaires van RTVNH op de dijk geweest om daar opnames te maken voor de clip-bij-de-song. Ik kan mijn strofe alvast hier wel verklappen, zodat U ongeveer weet welke kant het op gaat met dat koningslied:Ga je mee, ga je mee

Naar een parel in Westfriesland

Fiets je mee, fiets je mee

Daar laaît de Omringdaik

Ga je mee, ga je mee

Het is de Daik der Daiken

D'r op, d'r onder, d'r omheen

Het blaift een fenomeen !Dat bedoel ik ! Voor meer info :  klik hier 

 

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer