U bent hier

Blog van Bos Sjaak

Zevende editie Grôte Daikboekel.

foto ©sjaak bos

Een week vroeger dan normaal stond op de jaarlijkse wielerkalender de "Ronde van de Westfriese Omringdijk",  op 25 juni jongstleden. Opnieuw was de oude Westfriese Omringdijk het domein voor honderden recreatieve en sportieve fietsers. Het weer was miezerig en er stond een straffe wind, maar toch deden ruim 1.300 deelnemers dit jaar mee. Vanaf de vier startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de fietsers voor een route over de hele dijk (135 km) of over deeltrajecten van 50 of 80 km. Na het bereiken van de finish, werd in een ontspannen sfeer nagenoten van deze editie. Organisator Le Champion en de vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagd evenement.
Om 8.00 uur gaf Pieter Dijkman, wethouder Gemeente Alkmaar, het eerste startschot op de startlocatie in Alkmaar. Hier, maar ook in Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn, stonden grote groepen race- en toerfietsers klaar aan de start voor een tocht over 50, 80 of 135 km. Deze laatste, langste en populairste afstand, (De Grôte Daikboekel) voerde de deelnemers over de gehele Omringdijk, langs de karakteristieke molens van Rustenburg, het weidse IJsselmeer en het Stoommachine Museum in Medemblik.
Onderweg bij de diverse verzorgingsposten werden de deelnemers in de watten gelegd met diverse optredens, warme koffie en Westfriese krentenmik. Gedurende de dag kregen de fietsers helaas wel te maken met een paar spatten regen en een stevig windje zorgden voor pittige fietskilometers. Dit alles mocht de pret echter niet drukken, zo bleek na afloop uit een van de vele reacties: “Overal blije gezichten, vanaf het moment dat we ons stuurbordje haalden tot de finish viel me op dat iedereen het naar zijn/haar zin had. De route was perfect aangegeven en bracht ons langs nieuwe routes en plekken. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!”.

De 8e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk wordt gereden op zondag 24 juni 2018.

Bron: Le Champion

Deurlouper en Daikhoedster koninklijk onderscheiden

Menigeen met een degelijk historisch besef trekt hier de wenkbrauwen wellicht bij op, maar wij, de Westfriese Deurloupers, zijn toch erg trots op onze Netty, omdat bij het regenen van Koninklijke lintjes (ruim een maand geleden) boven haar huis ook een buitje is gevallen. Net als duizenden landgenoten is zij in het zonnetje gezet door haar burgervader, omdat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om haar te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg haar onderscheiding onder meer vanwege haar inzet voor het Westfries Genootschap, maar niet in het minst ook voor haar verdiensten voor onze kleinste cultuurkring van Westfriesland. De niet aflatende wijze waarop Netty zich inzet voor De Westfriese Zaak was zelfs tot in het bosrijke Wassenaar en de daar vorstelijk gelegen Eikenhorst doorgedrongen.

Hoe gaat zoiets in het hart van Westfriesland, waar ooit Floris V de beenderen van zijn vader opeiste en de Westfriezen met geweld onder het Hollands gezag bracht? Nou, heel koddig:  's Ochtends was er bij haar thuis in Hoogwoud zogenaamd een commissievergadering van het Westfries Genootschap, tot er werd gebeld. Burgemeester Gert Jan Nijpels stond in vol ornaat op de stoep. Hij rammelde wat met zijn ambtsketen en beval Netty ‘In naam van de koning’ met hem mee te gaan. Met een landauer, een geveerde koets voor vier personen ( vis-á-vis ) en een open dakkie, werd zij vervolgens naar het gemeentehuis van Opmeer ontvoerd.

De raadzaal bleek helemaal gevuld met belangstellenden. Van de aanwezige leden van de Deurloupers, commissieleden Zang en Dans, die zich al maanden hadden kunnen voorbereiden op deze gelegenheid, zou je vuurwerk hebben verwacht, maar zij verkozen een passende bescheiden plek in de coulissen. De spotlights waren voor de burgemeester die een gloedvolle toespraak hield en Netty de onderscheiding op speldde. Daarna was het tijd voor een toost met een oranjebitter en felicitaties.

Het versiersel bestaat uit het kruis dat een diameter heeft van 35 millimeter, hangend aan het lint met een breedte van 27 millimeter, dat op borsthoogte op de linkerzijde van de kleding wordt gedragen. Vrouwen dragen het lint opgemaakt in de vorm van een strik. Het draagteken is een lint, opgemaakt in de vorm van een strik. Het draagteken wordt gedragen in plaats van het hierboven genoemde onderscheidingsteken.

Voor Netty en de welverdiende erkenning een driewerf Hoera !

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer